Home
Dienstapotheek
Plattegrond
Nieuws
Medicijninfo
Inloggen
Site info
 
24uurs apotheek Waterland
's Avonds, 's nachts, weekends & feestdagen
Nieuws
Nieuw geneesmiddel voor ernstige nierziekte
Vorige week verscheen in het prestigieuze tijdschrift de New England Journal of Medicine een studie naar een nieuw geneesmiddel voor een ernstige nierziekte, veroorzaakt door bloedvatontsteking. In deze studie werden patiŽnten met bloedvatontsteking behandeld met het middel Rituximab, met zeer goed resultaat.
Het middel werd vergeleken met de standaardbehandeling voor deze ziekte, te weten Cyclofosfamide. Cyclofosfamide is een celremmer (cytostaticum) die vooral voor kwaadaardige aandoeningen gebruikt wordt. Dit middel is gebleken erg effectief te zijn voor bloedvatontsteking, maar de behandeling van deze ziekte gaat gepaard met zeer ernstige bijwerkingen, in de zin van ernstige infecties en bij langdurig gebruik het optreden van kwaadaardige aandoeningen zoals blaaskanker.

biologicals
Het nieuwe middel, Rituximab, is een middel die dit soort bijwerkingen niet geeft. Rituximab behoort tot de biologicals. Biologicals zijn geneesmiddelen die met de allernieuwste technieken gemaakt worden en die in tegenstelling tot de oudere geneesmiddelen heel selectief een bepaald eiwit of cel kunnen uitschakelen. In het geval van Rituximab worden de B-cellen uitgeschakeld. B-cellen zijn cellen van het afweersysteem die bij bloedvatontsteking een zeer belangrijke rol spelen. De afgelopen 25 jaar is hard gewerkt om de rol van deze cellen te ontrafelen bij het ontstaan van de ziekte. Uit dit onderzoek is gebleken dat deze cel zeer belangrijk is. Vandaar dat een grote internationale studie naar Rituximab gedaan is waar, behalve de onderzoekers van de Klinische Immunologie uit Maastricht, ook onderzoekers uit Engeland, Zweden, TsjechiŽ en AustraliŽ hebben meegedaan.
In de studie werd aangetoond dat cyclofosfamide grotendeels vermeden kon worden door vier injecties met Rituximab toe te dienen. In de studie werd aangetoond dat Rituximab net zo effectief is als cyclofosfamide infusies in het bestrijden van de ziekte. Dit is een belangrijke doorbraak voor een zeer ernstige aandoening, die als hij niet op tijd behandeld wordt, vaak tot nierfalen leidt, waarvoor dan kunstnierbehandeling en/of niertransplantatie noodzakelijk is.
Het nieuwe geneesmiddel heeft echter een belangrijk nadeel. Het behoort tot de zogenaamde dure geneesmiddelen en vergoeding voor dit geneesmiddel is nog niet geregeld in Nederland.

Bron: Medicalfacts
Publicatiedatum: 19-7-2010
 
Nederland blijft aan top medisch onderzoek

Pillenfabrikanten die klagen over het gebrek aan innovatieve daadkracht in Nederland, slaan de plank mis. Nederland staat aan de wereldtop van medisch onderzoek, zegt Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie in Leiden. (Trouw)

Bron: Farmaactueel
Publicatiedatum: 15-7-2010

 
Apotheker belangrijkste partner huisarts

Een kwart van de huisartsen is op ťťn locatie gevestigd met een apotheek. In de afgelopen twee jaar was in deze samenwerking sprake van een toename van 5%. Een en ander blijkt uit onderzoek van Nivel, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. (PW)

Bron: Farmaactueel
Publicatiedatum: 15-07-2010

 
Onderzoek naar nieuwe medicijnen moet doorgaan

De Radboud Universiteit Nijmegen en het UMC St Radboud willen onderzoekers die in dienst waren van MSD Oss ondersteunen met het opzetten van eigen bedrijven. Zij vinden dat de opgebouwde kennis van het onderzoek naar medicijnen niet verloren mag gaan nu het moederbedrijf MSD heeft besloten tot een radicale inkrimping van haar activiteiten bij het voormalige Organon in Oss.
De Radboud Universiteit en het UMC St Radboud werken al jaren op een breed onderzoeksterrein samen met onderzoekers van MSD. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen staat centraal. Aan de basis hiervan ligt fundamenteel onderzoek op medisch, biologisch en chemisch gebied.

De samenwerking tussen het fundamenteel en het toegepast onderzoek, zoals dat plaatsvond met het voormalige Organon, moet door kunnen gaan. De Radboud Universiteit en het UMC St Radboud willen onderzoekers die hun onderzoek in een eigen bedrijf willen voortzetten, helpen. Dat kan door het aanvragen van een lening via KERN, een samenwerkingsverband van de universiteit en het UMC St Radboud met regionale organisaties en bedrijven. KERN begeleidt ook onderzoekers op weg naar het zelfstandig ondernemerschap. Die kennisintensieve bedrijven moeten dan wel in Nijmegen worden gevestigd.
Voorwaarde daarbij is dat de overheid de onderzoekers die een eigen bedrijf willen beginnen financieel ondersteunt met een overbruggingskrediet. De huidige kenniswerkersregeling zou hiervoor model kunnen staan. De Radboud Universiteit en het UMC St Radboud zullen zich daarom bij de rijksoverheid en de regionale overheden sterk maken voor een dergelijk krediet. Het chemisch en farmaceutisch onderzoek en de valorisatie daarvan mag niet voor Nederland verloren gaan.

Bron: Medicalfacts
Publicatiedatum: 14-7-2010


 
copyright Apotheken Purmerend en Monnickendam