Geneesmiddelen gebruiken: hulpmiddelen

Wellicht heeft u moeite met het nemen van uw medicijnen. De tabletten of capsules die u krijgt zijn misschien lastig door te slikken, of u moet zoveel geneesmiddelen nemen, dat u het overzicht kwijt dreigt te raken. In zulke gevallen heeft uw apotheek een aantal hulpmiddelen voorhanden. We geven hier een overzicht van de meest bekende. Om uit te vinden welk hulpmiddel voor u het handigst is, neemt u het best contact op met uw apotheek.

Tabletvergruizers en - delers

Klik voor een grotere afbeelding

Bij uw apotheek kunt u een tweetal hulpmiddelen krijgen voor het verkleinen van tabletten. Met de Pilomat (What's in a name?) links op de foto kunt u tabletten delen. De Pillmaster is een combinatie van een tablettendeler (bovenste gedeelte) en een tabletvergruizer (onderin). Door zijn vorm is de Pilomat wat makkelijker te bedienen voor mensen die wat minder kracht in hun handen hebben.

Doseerhulpen

's Morgens een rode, een roze en zo'n langwerpige witte tablet , 's middags twee kleine witte, een groene, en nog een rode, en 's avonds nóg een rode, een roze en... Of was het nóg een witte, twee roze, of...? Als u veel medcijnen tegelijk moet slikken, is het niet zo vreemd als u soms het overzicht dreigt te verliezen.
Nu kunt u natuurlijk blijven twijfelen en loopt u het risico dat u sommige geneesmiddelen te vaak, te weinig, of niet op het juiste tijdstip neemt. U kunt ook uw apotheek om hulp vragen. Daar hebben ze doseerboxen, waarin uw tabletten per dagdeel voor een dag, of een hele week kunnen worden uitgevuld. Zo weet u altijd exact welke geneesmiddelen u op een bepaald tijdstip moet nemen. Uw geneesmiddelen kunnen zelfs worden afgeleverd in speciale stuksverpakkingen, die in de juiste volgorde op een rol in een handige dispenser zitten. Makkelijk, toch?
Klik voor een grotere afbeelding